Friday, 17 August 2012

DIY: Perap Daging Kambing

CARA BASUH DAGING YANG TELAH DIPOTONG SEDERHANA BESAR:
 basuh dengan air dicampur dengan tepung gandum bagi hilangkan bau hamis.


BAHAN:
  1. jintan manis(serbuk)
  2. sikit garam
  3. bawang putih
  4. serai
  5. halia
  6. manisan 3 keping
  7. madu1 mangkuk kecil
  8. ajinamoto
  9. kunyit hidup
KISAR BAHAN :
  1. bawang putih
  2. halia
  3. serai
  4. kunyit hidup
PERAP:
  1. masukkan daging dalam bekas dan perap dengan bahan yang dikisar selama 45minit
  2. masukkan jintan manis dan tambah secukup perasa yang ada
  3. bakar daging yang sudah diperap
PS: Bakar daging dengan sapukan sedikit minyak.


     

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...