Sunday, 15 January 2012

Pucuk Dicita Ulam Mendatang

Hari ini Nusrat nak menunjuk show&share sejenis daun merangkap ulam a.k.a pucuk. Sohor bangat rasanya pucuk ubi (foto di sebelah). Kalau ada sesiapa yang belum kenal, inilah pucuk ubi. Pucuk ubi yang fresh lagi muda. Nak tambah sikit... 'lemak semacam' bak komen bonda. <(Chuckle)>

.........Yang sangat popular zaman dulu hingga kini special-edition dibuat ulam. Cicah dengan budu / sambal belacan. Betulkan? Ke ada yang cicah dengan sos tomato?

The story went like this, semalam Nusrat suddenly terasa nak makan ulam. Kebetulan pucuk yang sama dibeli dah bertukar rupa jadi power rangers sebaik saja sampai rumah. Maka dengan itu, dan dek kerana tak berpuas hati... tup-tup teringat pada seorang kawan (actually mutual friend) yang tinggal berdekatan yang giat mengusahakan mini kebunnya secara Sdn.Bhd ;-)

On my way back, hamba Allah ini tawarkan daun niding. What *&^%^$#$%@?

Daun midin?

Bukan...N.I.D.I.N.G.

OK..kalau ada just inform me. Ada rezeki Nusrat datang ambil. According to bonda ... pucuk niding begitu sohor di Sarawak. Mereka di sana goreng belacan. Dan rasanya bila digigit rasanya sedap dan bunyinya .."kruk..kruk..." (sah sedap)!

"Terima kasih pucuk ubi, daun keladi"

PS:  Looking forward for daun niding

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...